Miskolci ingatlanpiac: Aggódás és kivárás jellemzi az embereket

Megosztás

Ugyanis nem tudják, hogyan alakulnak a gazdasági folyamatok, hogyan hat rájuk az áremelkedés, mennyi pénzük lesz. Az Ingatlan Befektető Klub vezetője szerint az igényesen felújított lakásokra van leginkább kereslet.

Juhos Zsolt, az Ingatlan Befektető Klub vezetője Miskolcon és környékén befektetői részére vásárol ingatlanokat, így jó ráláta van arra, hogyan is alakul az ingatlanpiac a borsodi megyeszékhelyen: “Aggódás és kivárás jellemzi az embereket, hiszen nem tudják, hogyan alakulnak a gazdasági folyamatok, hogyan hat rájuk az áremelkedés, mennyi pénzük lesz” – magyarázta a tudastar.ingatlan.com által készített interjúban.

“Jelenleg alapvetően azok vásárolnak ingatlant, akiknek az aktuális élethelyzete megköveteli. Egyre több az eladó ingatlan és egyre kevesebb a vásárló.”

“Szétszakadt a piac, a felújítandó ingatlanokat nehezebb értékesíteni, gyakorlatilag a nagyobb, rossz állapotúak eladhatatlanná váltak. Félnek az emberek attól, hogy mennyibe kerül a renoválás, mikor lesz kész, milyen problémák adódhatnak menet közben.”

“Természetesen adunk el ingatlanokat, sőt, befektetők is vásárolnak, főleg azok, akik nem szeretnének állami eszközökbe fektetni, és a kisebb hozam mellett is a lakáspiacban bíznak.”

Juhos arról is beszélt, hogyan lehet megszólítani az embereket, miért bízzanak meg ingatlanközvetítőt: “Amikor dübörgött a piac, akkor mindent – is – megvettek az emberek, hogy így fogalmazzak. Kis túlzással az sem számított, hogy mennyibe került az adott ingatlan, prosperált a piac, minden lakás megtalálta a vevőjét. A mostani helyzetben azonban jóval nagyobb szükség van a szakemberre, mivel sokkal nehezebb ingatlant értékesíteni vagy nehezebb vásárláshoz hitelt felvenni.”

“A szolgáltatásaink között megtalálható a kivitelezés is, vagyis házak építését vagy éppen lakások teljes körű felújítását koordináljuk, bonyolítjuk le. Úgy tudjuk a lakásokat újjávarázsolni, hogy megfeleljenek a banki elvárásoknak, így növeljük a komfortfokozatukat, például rákötjük a szennyvízhálózatra, vagy kiépítjük a fűtést a fürdőszobában és még számos megoldást említhetnék. Egy felújítandó lakás esetén még a vétel előtt pontosan meg tudjuk mondani a vevőjelöltnek, hogy mennyibe kerül a felújítás.”

Példaként hozta, hogy nemrég a miskolci belvárosban egy 28 négyzetméteres, panelprogramos, ötödik emeleti garzont újítottak fel, ahol ugyan egy 19-20 millió forintos ár nagyon magasnak számít, mégis már az első mutatás alkalmával megvette az ingatlant egy budapesti befektető.

A felújítások költségeiről is beszélt Juhos: “Nagyon változóak az árak, szinte már nem beszélhetünk sztenderd négyzetméterárakról, nem mondhatjuk azt, hogy egy felújított ennyibe, míg egy felújítandó annyiba kerül, hiszen nagyon sok tényezőtől függ.”

A felújítandó lakásokat mindenesetre nyomottabb áron lehet eladni, ezért találhatók a piacon jó áron kínált eladó ingatlanok, de nagyon-nagyon nyomott áron már nem lehet venni. Ellenben ha igényesen felújítunk egy ingatlant, akkor a piaci ár fölött is értékesíthetjük” – mutatott rá.

A teljes interjú itt olvasható. Néhány héttel ezelőtt pedig mi is írtunk a miskolci ingatlanhelyzetről.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek